Advies over wastafelkranen

Gebruik onze keuzehulp!

Hulp nodig met het vinden van de juiste wastafelkraan? Gebruik dan onze keuzehulp. Beantwoord enkele vragen en vind direct de wastafelkraan die bij je past!

1. Kies het type kraan

Er zijn verschillende type wastafelkranen waar je uit kunt kiezen. Grofweg kun je deze verdelen in normale wastafelkranen, inbouw wastafelkranen, verhoogde wastafelkranen en wand wastafelkranen:

Wastafelkraan

Wastafelkranen

Reguliere wastafelkranen worden in het wastafelblad geplaatst en zijn in allerlei modellen verkrijgbaar. Dit type wastafelkranen zijn het meest voorkomend.

Alle wastafelkranen
Inbouw wastafelkraan

Inbouw wastafelkranen

Een inbouw wastafelkraan bouw je in de muur. De techniek is hierbij helemaal weggewerkt en dit ziet er superstrak uit. Je ziet alleen nog maar de uitloop en de bediening. Vaak komt hier wel meer montagewerk bij kijken en is vervangen lastiger.

Alle inbouw wastafelkranen
Verhoogde wastafelkraan

Verhoogde wastafelkranen

Een verhoogde wastafelkraan, ook wel highriser genoemd, is extra hoog en de ideale keuze wanneer je kiest voor een waskom. Dit type wastafelkraan wordt op het wastafelblad geplaatst.

Alle verhoogde wastafelkranen
Wand wastafelkraan

Wand wastafelkraan

Een wand wastafelkraan wordt volledig op de muur geplaatst. De gehele kraan is hierbij nog zichtbaar, in tegenstelling tot een inbouw wastafelkraan. Wand wastafelkranen zijn hierdoor vaak goedkoper én makkelijker te vervangen.

Alle wand wastafelkranen

2. Kies het design

Het design van een wastafelkraan is grofweg in twee categorieën te verdelen: klassiek en modern. Ga bij de keuze voor een kraan altijd eerst na voor welke stijl je wilt gaan. Heb je een moderne badkamer? Vul deze dan aan met een ééngreeps wastafelkraan met bijvoorbeeld een vierkant ontwerp voor een strakke look. Gaat het om een landelijke of klassieke ruimte? Dan is een elegant ontwerp met een ronde uitloop en twee (kruis)grepen een goede optie.

Klassieke wastafelkraan

Klassieke wastafelkraan

Moderne wastafelkraan

Moderne wastafelkraan

Gekleurde kranen

3. Kies de kleur

Een tweede keuze waar je voor komt te staan is de kleur. Chroom is een neutrale, tijdloze kleur die bij iedere stijl past. Ook RVS past in de meeste badkamers. Daarentegen zijn tinten als mat zwart, hoogglans wit of geborsteld brons meer geschikt voor industriële en design badkamers aangezien dit echte eyecatchers zijn. Welke kleur je ook kiest, laat deze in de hele ruimte vaker voorkomen. Kies bijvoorbeeld ook een douche- of badkraan in dezelfde kleur. Of laat de grepen van je meubel aansluiten bij de gekozen kleur.

Formaat wastafelkraan

4. Kies het formaat

Het kiezen van een design gaat vaak gepaard met het formaat van de wastafelkraan. Het gaat hier om de hoogte en de uitlooplengte van de kraan. Deze variëren van een XS- tot een XL-variant. Lage en kleine wastafelkranen zijn ideaal voor kleinere wastafels. Deze kranen trekken minder de aandacht dan hoge kranen. Kranen met een hoge uitloop bieden echter meer comfort, bijvoorbeeld wanneer je een emmer wilt vullen of je haren snel in de wasbak wilt wassen./p>

5. Overweeg ook een elektronische of zelfsluitende wastafelkraan

Er zijn diverse type wastafelkranen die veelal verschillen in de bediening. Zo heb je elektrische kranen die werken met een sensor en automatisch uitgaan. Hierdoor hoef je de greep niet aan te raken, wat super hygiënisch is. Bovendien is een elektrische kraan milieuvriendelijk omdat de waterstroom ophoudt wanneer de kraan geen beweging detecteert. Ook de zelfsluitende wastafelkraan is super milieuvriendelijk omdat deze aangaat met één druk op de knop en vanzelf sluit na een bepaalde tijd. Iets voor jou? Bekijk dan onze elektronische wastafelkranen en zelfsluitende wastafelkranen.Waste wastafelkraan

6. Een wastafelkraan met of zonder waste?

De waste is het systeem waarmee de wastafelplug gesloten wordt. Zo kan de kraan voorzien zijn van een trekwaste, waarbij de afvoer gesloten wordt door te trekken aan een pin achter de wastafelkraan. Handig, hierdoor hoef je namelijk niet met je handen in het water om het water weg te laten lopen. Vind je dat een waste het strakke design van de kraan belemmert? Dan adviseren wij je om te kiezen voor een kraan zonder waste. Een afsluitbare plug of traditionele kettingwaste bieden dan uitkomst wanneer je je wastafel wel eens met water wilt vullen.

Hansgrohe Koude start

7. Extra opties

Veel wastafelkranen hebben daarnaast extra opties. Denk hierbij aan een waterspaarstand en een waterhoeveelheidsbegrenzer wanneer je niet teveel water wilt verbruiken. Een wastafelkraan met koude start bespaart op lange termijn veel energie. Hierbij stroomt er alleen koud water wanneer de greep in de middenpositie staat. Pas wanneer de greep naar links wordt bewogen, wordt er heet water bijgemengd.

Wastafelplug

8. Maak je kraan compleet met een wastafelplug

Bij een kraan hoort natuurlijk ook een wastafelplug. Een wastafelplug wordt geplaatst in het afvoerputje van de wastafel en kan wel of niet afsluitbaar zijn. Kies alleen voor een afsluitbare wastafelplug wanneer je een overloop in de wastafel hebt. Dit is een opening net onder de rand van de wastafel, waar het water inloopt wanneer het boven de overloop komt. Zo voorkom je dat de wastafel overloopt wanneer de afvoer is afgesloten. Kies bovendien altijd voor dezelfde kleur wastafelplug als van de kraan om een mooi geheel te creëren.

Hulp nodig?

Ben je op zoek naar een wastafelkraan en heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust telefonisch contact op met onze specialisten via 0416 - 791 005. Zij helpen je graag, geheel vrijblijvend!