Advies over douchedeuren

Ben je op zoek naar een douchedeur voor je douche? Deze zoektocht kan lastig zijn omdat er onwijs veel mogelijk is. Van draai- en schuifdeuren tot pendel- en vouwdeuren, er is voor ieder wat wils. Wij geven advies!

1. Welke opstelling kies je?

Douchedeur met zwart profiel

Allereerst is het slim om goed je doucheruimte te bekijken zodat je weet wat welke opstelling wel en niet past. Heb je bijvoorbeeld al een nis in je badkamer? Dan is alleen een douchedeur voldoende. Kies anders voor een douchedeur die gecombineerd kan worden met een zijwand. Daarnaast zijn er ook douchecabines.

Alle douchedeuren

2. Welk type deur kies je?

Nadat je de soort instap van de douchecabine hebt bepaald, is het tijd om na te gaan denken over het type deur. Er zijn namelijk verschillende deuren waaruit je kunt kiezen:

Douche draaideur

Draaideuren

Een draaideur is een veelvoorkomende douchedeur. Deze deur draait naar buiten en neemt daardoor draairuimte in beslag. Let daarom goed op of je hiervoor voldoende ruimte hebt, zodat de deur niet tegen bijvoorbeeld je meubel aanstoot. Dit type deur is relatief goedkoper dan andere douchedeuren.


Alle draaideuren

Douche schuifdeur

Schuifdeuren

Het grootste voordeel van een tweedelige schuifdeur is dat deze helemaal geen loopruimte in beslag neemt. Een tweedelige schuifdeur bestaat namelijk uit een deur die over een vaste wand schuift. Let wel op dat je voor een schuifdeur een relatief brede doucheruimte nodig hebt omdat dit type deur uit meerdere delen naast elkaar bestaat.


Alle schuifdeuren
Douche pendeldeur

Pendeldeuren

Een pendeldeur bestaat uit twee deuren die in de meeste gevallen naar zowel buiten als binnen kunnen draaien. Omdat een pendeldeur twee kleinere openslaande deuren heeft, neemt dit type deur minder ruimte in beslag dan een enkele draaideur, maar wel meer ruimte dan een schuifdeur.


Alle pendeldeuren

Douche vouwdeuren

Vouwdeuren

Zoals de naam al doet vermoeden, kun je een vouwdeur als het ware opvouwen. Hierdoor heb je geen last van uitzwaai van deuren. Daardoor is een vouwdeur uitermate geschikt voor kleine badkamers. Houd er wel rekening mee dat de doucheruimte iets krapper wordt wanneer je de deur opent of sluit.


Alle vouwdeuren

Tip! Bespaar loopruimte met een schuifdeur. Ideaal wanneer je een kleine badkamer hebt!

3. Welk model kies je?

Douchedeur met zwart profiel

Nadat je het type deur hebt gekozen, kun je gaan nadenken over het model van de douchedeur:

 • Het formaat

  Het formaat van de douchedeur moet passen in de beschikbare ruimte. Meet daarom je ruimte nauwkeurig op en kies vervolgens een passend formaat. Twijfel je hierover? Laat dan je doucheruimte inmeten zodat je deur altijd past!

 • Het profiel

  De kleur van het profiel verschilt per model. Denk hierbij aan chroom, zilver en roestvaststaal. Of kies voor een wanneer je een unieke doucheruimte wilt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een profielloze deur. Dit ziet er extra strak uit.

 • De uitvoering van het glas

  Ook de kleur van het glas kan per douchedeur verschillen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een douchedeur van helder glas, grijs glas en chinchilla glas.

Extra hygiënisch! Kies voor een douchedeur met antikalkbehandeling. Hierdoor zullen waterdruppels en oliën als pareltjes naar beneden glijden zodat kalk zich minder snel hecht aan het oppervlak. Daarnaast kun je ook zelf een antikalkbehandeling aanbrengen met het Sealskin Sealglas 1-2-3 Antikalk verzorgingspakket

4. Maak je douche compleet

Je inloopdouche is nog niet compleet nadat je een douchewand met eventueel een zijwand hebt uitgezocht. Je zult daarna ook na moeten denken over de volgende onderdelen:

Doucheset

Doucheset

Om lekker te kunnen douchen, is het belangrijk dat je een fijne (regen)doucheset uitkiest. Deze bestaat onder andere uit een thermostaat, handdouche en/of hoofddouche.


Alle douchesets
Douche afvoer

Afvoer

Om al het water goed af te voeren heb je ook een geschikte afvoer nodig. Hierbij kun je kiezen tussen een doucheput of een strak ogende douchegoot.


Alle douchegoten Alle doucheputten
Douchevloer

Douchebak of -vloer

Een mooie douchebak of -vloer maakt je inloopdouche helemaal compleet. Of plaats dezelfde badkamertegels in de douche als deze daarvoor geschikt zijn.


Douchebakken Douchevloeren

5. Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of twijfel je ergens over? Neem dan gerust contact met ons op! Ons specialisten team zit klaar om je geheel vrijblijvend te helpen met het maken van de juiste keuze. Bel voor advies naar .


Veel gestelde vragen

Kan ik een douchedeur installeren zonder professionele hulp?

Ja, het is mogelijk om een douchedeur zelf te installeren, maar het kan lastig zijn als je geen ervaring hebt met dit soort werk. Als je niet zeker bent van je vaardigheden, is het beter om een professional in te huren om de deur voor je te installeren.

Wat zijn stelmaten bij een douchedeur?

Stelmaten bij een douchedeur verwijzen naar de afmetingen waarmee de douchedeur kan worden aangepast om te passen bij de opening van je douche. Deze maten worden meestal opgegeven in millimeters en hebben betrekking op de breedte en hoogte van de douchedeur, evenals op de afstand tussen de muur en de douchedeur. Meer weten over stelmaten? Lees dan onze adviespagina.

Wat is een pendel douchedeur?

Een pendeldeur is een type douchedeur dat bestaat uit twee panelen die samen in het midden scharnieren, waardoor de deur naar binnen en naar buiten kan zwaaien.

Wat is een vouwdeur?

Een vouwdeur is een type douchedeur dat bestaat uit verschillende panelen die opvouwbaar zijn, waardoor de deur gemakkelijk geopend en gesloten kan worden zonder veel ruimte in beslag te nemen.

Hoe maak je een douchedeur schoon?

Hoe je een douchedeur schoonmaakt, hangt af van het materiaal waaruit de douchedeur is gemaakt. Kijk dus goed wat er bij jouw product wordt geadviseerd. Over het algemeen kun je de volgende stappen volgen om een douchedeur schoon te maken:

 • Stap 1: verwijder eventuele zeepresten en vuil van de douchedeur met een zachte borstel of doek.
 • Stap 2: maak een oplossing van warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel of allesreiniger.
 • Stap 3: breng de oplossing aan op de douchedeur met een spons of doek en wrijf zachtjes over het oppervlak.
 • Stap 4: spoel de douchedeur grondig af met warm water om alle reinigingsmiddel te verwijderen.
 • Stap 5: droog de douchedeur af met een schone, droge doek om vlekken of strepen te voorkomen.