Advies over wastafelonderkasten

1. Kies de juiste wastafelonderkast

Het formaat

Er zijn enorm veel wastafelonderkasten verkrijgbaar. Weet je niet welke wastafelonderkast in jouw badkamer past? Denk dan eens na over onderstaande aspecten:

Badmeubel diepte

Diepte

Het is belangrijk dat een wastafelonderkast niet in de weg staat zodat je er gemakkelijk omheen kan lopen. Denk daarom goed na over de diepte van de wastafelonderkast. Zo kan een ondiep model uitkomst bieden wanneer je een kleine badkamer hebt. Hiermee kun je toch je toiletartikelen opbergen terwijl het meubel niet in de weg hangt.

Badmeubel breedte

Breedte

Kies een breedte die niet alleen in je badkamer past, maar ook past bij jouw gezinssituatie. Sta jij bijvoorbeeld samen met je partner in de ochtend je tanden te poetsen? Dan kan een breder formaat met twee gebruiksplaatsen handig zijn. De meest gekozen wastafelonderkasten hebben een breedte van 80 à 100 cm.

Badmeubel hoogte

Hoogte

Ook de hoogte van een meubel kan verschillen. Hecht je veel waarde aan opbergruimte? Dan is het slim om voor een hoog meubel te kiezen. Een zwevend laag meubel daarentegen laat je badkamer vaak ruimtelijker ogen. Bovendien houd je dan ook nog ruimte over om bijvoorbeeld nog een wasmand eronder te plaatsen.

TIP! Kleine badkamer? Kies een ondiep badkamermeubel van 40 cm.

De stijl

De kleur

Wanneer je het juiste formaat wastafelonderkast voor jouw badkamer hebt bepaalt, wordt het tijd om uit te zoeken hoe jouw ideale wastafelonderkast eruit moet komen te zien. De kleur speelt hier een belangrijke rol in. De meest gekozen kleuren zijn Bardolino eiken, Glanzend wit, Wild eiken en Beton grijs.

Wild Eiken
Wild eiken
Kasteel bruin
Kasteel bruin
Toffee
Toffee
Eiken Zwart
Eiken Zwart
Bardolino eiken
Bardolino eiken
Beton grijs
Beton grijs
Glanzend wit
Glanzend wit
Pool wit
Pool wit

Het type greep

Het type greep bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het badmeubel. Een greeploos badmeubel oogt bijvoorbeeld heel strak en modern en is daardoor uitermate geschikt voor een moderne badkamer. Wil je juist het klassieke karakter benadrukken? Kies dan voor een badmeubel met greep die past bij deze stijl. Bedenk bovendien wat jij prettig vindt. Zo kan het voorkomen dat jij een lade met greep handiger vindt dan een greeploze lade. Twijfel je nog? Bekijk dan eens onderstaande afbeeldingen. Bij Saniweb is er voor ieder wat wils!

Greeploos
Greeploos
Met greep
Met greep

2. Een wastafelblad of waskom?

Nadat je een wastafelonderkast hebt uitgezocht, is het tijd om een geschikte wastafel uit te zoeken. Allereerst kun je kiezen tussen een wastafelblad of waskom. Vervolgens zul je nog meer keuzes moeten maken. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet:

Badmeubel wastafel

Wastafelblad

 • Enkel of dubbel
  Een enkele wastafel bestaat uit één bak terwijl een dubbele wastafel uit twee bakken bestaat.
 • Het design
  Een wastafelblad kan verschillende vormen hebben. Een straight wastafel heeft bijvoorbeeld rechte hoeken en lijnen terwijl een wave wastafel meer ‘golvend’ is vormgegeven.
 • Aantal kraangaten
  Het aantal kraangaten wordt logischerwijs bepaald door het aantal nodige kranen. Kies je voor een wandkraan? Dan heb je geen kraangaten nodig.
 • Materiaal en kleur
  Qua materialen en kleuren kun je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan mineraalmarmer, keramiek, beton, composiet, glas, natuursteen of solid surface.
 • Met of zonder consoles
  Sommige wastafelbladen kunnen ook aan de wand bevestigd worden met een console die tevens dient als handdoekhouder.
Alle wastafels
Badmeubel waskom

Waskom

 • Vorm
  Rond, rechthoekig en ovaal: je kunt alle kanten uit wanneer je een waskom gaat uitkiezen.
 • Grootte
  Ook qua groottes kun je verschillende kanten op. Kies bijvoorbeeld één grote waskom of juist twee kleinere naast elkaar.
 • Materiaal en kleur waskom
  Waskommen zijn er in diverse materialen en kleuren, zoals zwart, keramiek, composiet, mineraalmarmer en solid surface.
 • Materiaal en kleur blad
  Een waskom wordt op een blad geplaatst. Qua bladkleuren en -materialen is er keus genoeg: van natuur eiken tot glanzend wit.
 • Met of zonder consoles
  Wil je geen wastafelonderkast? Kies dan voor een waskom op een blad met consoles. Deze dienen tevens als handdoekhouders.
Alle waskommen

3. Combineer de juiste wastafel met een bijpassende wastafelonderkast

Wastafelmeubel

Het is belangrijk dat je een wastafel kiest die op de wastafelonderkast past aangezien niet alle combinaties mogelijk zijn. Kies daarom een wastafel met dezelfde afmetingen als de wastafelonderkast. Ook raden wij je sterk aan om een wastafel te kiezen van hetzelfde merk als de wastafelonderkast om problemen te voorkomen. Let er bovendien op dat de sifon past. Sommige lades hebben namelijk geen uitsparing. Voor meubels zonder uitsparing heb je een ruimtebesparende sifon nodig, zoals de MSN sifon. Twijfel je? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Alle wastafelonderkasten

4. Wat moet je niet vergeten?

Wastafel met plug

Heb je een wastafel en wastafelonderkast uitgezocht? Fijn! Een kraan maakt je meubel helemaal af. Let bij een waskom wel op dat deze hoog genoeg is zodat je gemakkelijk je handen kan wassen. Vervolgens rest het je nog om een afvoerplug en sifon uit te zoeken. Heb je een dubbele wastafel? Bestel dan ook twee dezelfde sifons en afvoerpluggen. Tip: bestel alleen een afsluitbare afvoerplug wanneer de wastafel is voorzien van een overloop. Zo voorkom je dat je badkamer blank staat wanneer je vergeet de kraan uit te zetten.

Alle afvoerpluggen

Tip! Advies over het combineren van een plug en sifon? Bekijk dan onze adviespagina over pluggen en sifons

5. Twijfel je? Neem contact op met onze specialisten!

Twijfel je of je de goede wastafelonderkast met een passende wastafel hebt gecombineerd? Of weet je niet goed wat voor wastafelonderkast en/of wastafel je moet kiezen? Neem dan gerust contact met ons op. Bel 0416 - 791 005, onze specialisten voorzien je graag van het juiste advies! Toch geen zin om zelf alles samen te stellen? Neem dan eens een kijkje bij onze complete meubelsets. Deze meubelsets zijn helemaal compleet én je weet zeker dat de wastafel op de wastafelonderkast past. Lekker gemakkelijk!