Waar moet je op letten bij het kiezen en combineren van een plug en sifon?

Verschillende pluggen

Als je kijkt naar afvoerpluggen voor je wastafel of fontein zijn er twee belangrijke elementen waar je op moet letten bij het kiezen. Zo heb je afsluitbare en niet-afsluitbare pluggen.

 • Een afsluitbare plug is een plug waarmee je de wastafel kunt afsluiten en het water in de wastafel blijft staan. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld de handwas doet. Een afsluitbare plug is alleen verstandig om te kiezen wanneer er een overloop (gat waardoor het water weg zou kunnen lopen als de wastafel te vol zit) in de wastafel zit.
 • Heb jij een wastafel zonder overloop, dan adviseren wij om een niet-afsluitbare plug te kiezen. Dit om te voorkomen dat je de wastafel af kunt sluiten. Wanneer je namelijk wel een afsluitbare plug zou nemen en je zou de kraan aan laten staan om de wasbak te vullen, zou de wastafel over kunnen lopen.

Naast verschillen in de functie en mogelijkheden van afvoerpluggen zijn pluggen er ook in diverse kleuren. Zo kun jij een plug kiezen die bijvoorbeeld bij de kleur van je wastafelkranen past. Dit zorgt voor een mooi en stijlvol geheel. Wil jij zeker zijn dat de plug past bij de wastafelkraan? Kies dan een plug van hetzelfde merk en/of serie om kleurverschillen te voorkomen.

Bekijk alle pluggen

Gebruik onze keuzehulp!

Hulp nodig met het vinden van de juiste plug? Gebruik dan onze keuzehulp. Beantwoord enkele vragen en vind direct de afvoerplug die bij je past!


Verschillende sifons

1. Buissifon

Buissifon

Een buissifon staat ook wel bekend als een waterslot of zwanenhals. Deze zijn geschikt als sifon voor de wastafel het aanrecht of fontein. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en kleuren. Is de sifon niet zichtbaar en wordt deze weggewerkt in een meubel? Dan is een goedkopere variant van kunststof voldoende. Wanneer de buissifon wel goed zichtbaar is, wordt er vaak gekozen voor een luxere variant in bijvoorbeeld de kleur chroom. Het nadeel van een buissifon is dat ze qua aansluiting niet zo flexibel zijn en je goed moet checken of ze geschikt zijn in jouw situatie. Daarnaast is een buissifon wat groot en hebben ze een minder modern en meer klassiek uiterlijk.

Alle buissifons

2. Bekersifon

Bekersifon

De bekersifon is een van de meest bekende sifons. Deze sifons worden met name gebruikt bij gootstenen, wastafels en fonteinen. Het voordeel van een bekersifon is dat deze eenvoudig schoon te maken is. De ‘beker’ is eenvoudig te demonteren waardoor je het vuil eenvoudig kunt verwijderen en de sifon weer schoon terug kunt plaatsen. De standaard bekersifon is wat groot en minder mooi om in het zicht te plaatsen. Wanneer de bekersifon dus in het zicht blijft kun je kiezen voor een kleur en design dat past bij de inrichting van de ruimte. Het merk Ben heeft diverse Design sifons in stijlvolle vormen en kleuren. Er is ook een kleinere variant Ben Design sifon die geschikt is voor fonteinen. Zo zorg je dat de sifon mooi aansluit bij het geheel.

Alle bekersifons

3. Meubelsifon

Meubelsifon

Naast bekersifons en buissifons zijn er ook sifons die expliciet geschikt zijn voor meubels. Een meubelsifon wordt vaak geplaatst in de wat krappe ruimte tussen de wasbak en de riolering. De sifons mogen dus niet te veel ruimte innemen. De Ben MSN sifon is extra plat, is eenvoudig schoon te maken en heeft een flexibele/uittrekbare afvoer en variabele aansluiting. Waardoor deze zeer geschikt is om te gebruiken voor je meubel, er is dan geen uitsparing in de lade nodig. De diepte van je wastafel in combinatie met de sifon bepaalt of je badkamermeubel een uitsparing dient te hebben of niet. Het is belangrijk om tijdens het kiezen van je meubel en wastafel hier goed op te letten.

Alle meubelsifons

Sifons en pluggen combineren, waar je op moet letten:

 • Pluggen en sifons met schroefdraad
  Afvoerpluggen en sifons zijn altijd te combineren met elkaar mits ze beide een schroefdraad hebben.
 • Is de sifon zichtbaar of uit het zicht?
  Het is belangrijk om te checken of de sifon uiteindelijk in het zicht zal zijn of niet. Wanneer een sifon zichtbaar blijft kun je kiezen voor een sifon met een verfijnde en stijlvolle uitstraling. De Design sifons van Ben zijn er in zowel een rond als vierkant design en in talloze kleuren. Daarnaast heeft Ben ook bijpassende pluggen, zo wordt jouw fontein of badkamermeubel een geheel.
 • Heb je een wastafel met of zonder overloop?
  Heb jij een wastafel zonder overloop? Dan adviseren wij deze niet te combineren met een afsluitbaar element. Kies enkel voor een afsluitbare plug wanneer er een overloop in jouw wastafel of fontein aanwezig is. Zo voorkom je waterschade door overstroming van de wastafel/fontein.
 • Kies jij voor een MSN meubelsifon?
  Wanneer je kiest voor de Ben MSN meubelsifon is het belangrijk om te weten dat je hier een plug bij moet kiezen die geschikt is voor de MSN sifon. De MSN sifon heeft namelijk geen schroefdraad. Deze pluggen zijn op onze website te herkennen aan het volgende aspect in de naam: “voor MSN”. Zo weet je zeker dat je de juiste plug kiest voor jouw MSN meubelsifon.

Ben Afvoerplug niet-afsluitbaar Chroom
27 reviews
Adviesprijs 49,00
prijs 34,30
Morgen bezorgd
Ben Design Sifon 35-40 cm Chroom
12 reviews
Adviesprijs 95,00
prijs 66,50
Morgen gratis bezorgd
Saqu Clickwaste 5/4 inch laagmodel Mat Zwart
22 reviews
Adviesprijs 39,00
prijs 38,99
Morgen bezorgd
Saqu Sifon Mat Zwart
25 reviews
Adviesprijs 80,00
prijs 51,99
Morgen gratis bezorgd
Ben Wastafelplug altijd open 5/4 inch Gestructureerd Zwart
21 reviews
Adviesprijs 59,00
prijs 41,30
Morgen bezorgd
Ben afvoerplug 6,3 cm Geborsteld Zwart
27 reviews
Adviesprijs 69,00
prijs 48,30
Morgen bezorgd
Ben Bekersifon Chroom
15 reviews
Adviesprijs 35,00
prijs 25,89
Morgen bezorgd
7 reviews
Adviesprijs 68,00
prijs 31,99
Leverbaar
Saqu buissifon Chroom
3 reviews
Adviesprijs 27,00
prijs 14,99
Op voorraad


Wil je meer weten of advies over jouw specifieke wensen?

Wil jij graag meer informatie over welke producten bij jouw situatie passen? Dan kun je ook bellen naar onze klantenservice: 0416 - 791 005. Onze sanitair specialisten helpen graag al je vragen te beantwoorden en zorgen ervoor dat je de goede keuze maakt.