Advies over fonteinkranen

Inbouw of opbouw fonteinkraan?

Fonteinkranen zijn er in vele soorten en maten. Bij het maken van een keuze voor een fonteinkraan heb je allereerst de keuze uit een inbouw of opbouw fonteinkraan. Een inbouw fonteinkraan is verwerkt in de muur. Dit zorgt voor een strak uiterlijk. Bij de keuze voor een inbouw fonteinkraan moet er wel rekening worden gehouden met de montage. Een inbouw kraan is vaak lastiger te monteren dan een opbouw fonteinkraan. Een opbouw fonteinkraan wordt op de fontein gemonteerd. Hierbij hoef je ook niet te boren in de muur. Een opbouw kraan kan ook makkelijker vervangen worden. Bij het maken van een keuze voor een fonteinkraan is het belangrijk om te bepalen of je een inbouw of een opbouw fonteinkraan wilt. Wanneer deze keuze is gemaakt kan er gekeken worden naar de verschillende soorten fonteinen. Bij een inbouw fonteinkraan heeft de fontein geen kraangat nodig. Wanneer je gaat voor een opbouw fonteinkraan is het van belang dat de fontein wel een kraangat heeft.

Waar moet je op letten bij het kopen van een wand fonteinkraan?

Wanneer jij graag in een inbouw fonteinkraan wilt in je toilet dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Dit om te zorgen dat het water vanuit de kraan op de juiste manier in de fontein of de fonteinkom valt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het water over de fontein heen spuit of dat het water ontzettend spettert.

Welke richtlijnen kun je het beste aan houden als je kiest voor een wand fonteinkraan?

  • 1. In combinatie met fontein: het water moet op ongeveer 1 cm afstand van de afvoer landen, het maakt hierbij niet uit aan welke kant van de afvoer dit is. Hiermee voorkom je dat het water teveel omhoog komt en gaat spetteren.
  • 2. In combinatie met een fonteinkom: bij een fonteinkom moet het water uit de uitloop van de fonteinkraan recht naar beneden lopen, in het midden van de afvoer. Bij een fonteinkom heb je namelijk nog meer kans op spetteren.
Fonteinkom in combinatie met wand fonteinkraan Fontein in combinatie met wand fonteinkraan

De lengte en de vorm van de uitloop zijn bepalend

Nu bekend is waar het water in jouw fontein of fonteinkom moet vallen kun je bekijken welke kraan bij de kom of fontein past. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de lengte van de uitloop van een kraan, dit is de afstand van de muur tot aan het uiteinde van de uitloop van de fonteinkraan. Is de kraan aan het uiteinde licht gebogen of sterk gebogen? Dit maakt ook verschil! Wanneer een uitloop licht gebogen is, valt het water verder in de kom of fontein. Verder dan dat de totale lengte van de uitloop is. Bij een sterk gebogen wand fonteinkraan valt het water wat meer recht naar beneden. Kijk bij een wand fonteinkraan dan ook goed naar de afmetingen in combinatie met de desbetreffende kom of fontein.

Licht gebogen uitloop wand fonteinkraan Sterk gebogen uitloop wand fonteinkraan

De hoogte van de wand fonteinkraan bepalen

De hoogte van een inbouwkraan kun je in principe zelf bepalen. Echter is het zo hoe kleiner de afstand is die het water aflegt, hoe kleiner de kans is dat het water omhoog spettert uit de fontein of fonteinkom. In het toilet hoef je enkel je handen te wassen, je kunt dus zelf bepalen hoe laag hij kan zonder comfort te verliezen.

Bediening van een fonteinkraan

Fonteinkranen hebben verschillende soorten bedieningen. De meest voorkomende bediening soorten zijn de draaiknop en de ééngreepsbediening. De draaiknop gebruik je om het volume van het water te bepalen. Bij een draaiknop kan de temperatuur niet worden veranderd. Dit kan wel bij een ééngreepsbediening. Met de hendel kan je de temperatuur en het volume van het water bepalen.

Fontein Fontein

Overweeg ook een elektronische of zelfsluitende fonteinkraan

Een elektronische of zelfsluitende fonteinkraan is super hygiënisch én milieuvriendelijk. Een elektronische fonteinkraan heeft geen aanraking nodig, maar werkt op een sensor. Eén beweging voor de kraan en de kraan begint te stromen. Wanneer de sensor geen beweging meer voelt stopt de kraan automatisch. Een zelfsluitende kraan gaat met één druk op de knop stromen. Even later stopt de kraan vanzelf. Deze kraan is gemakkelijk te bedienen en energiezuinig.

Fonteinkraan

Maak van je fonteinkraan een eyecatcher

Het assortiment fonteinkranen bij Saniweb is erg divers. De fonteinkranen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en designs. Kies je voor een tijdloze look? Ga dan voor de kraan in het wit of met roestvaststalen look. Heb je een industriële badkamer? Kies dan een fonteinkraan in het zwart, chroom of met een messing-look.

Extra gemakkelijk: complete fonteinsets

Wil je graag in één aankoop alles hebben wat je nodig hebt? Bekijk dan eens onze complete fonteinsets. Deze sets bestaan doorgaans uit een fontein, bijpassende fonteinkraan, afvoer en sifon. Extra gemakkelijk: je hoeft zelf namelijk geen combinaties meer te maken.

Alle fonteinsets

Hulp nodig? Neem contact op met onze specialisten!

Ben je na het lezen van dit artikel er nog niet helemaal over uit? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij leggen je graag alles uit en beantwoorden al jouw vragen!