Hoe weet ik welke toiletbril op mijn toilet past?

Op welke dingen moet je letten bij het zoeken van de juiste wc bril?

Villeroy & Boch Subway 2.0 toilet

Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het kiezen van een toiletbril, namelijk:

  • Het merk en/of serie van het toilet
  • De vorm van het toilet
  • De breedte, diepte en hartafstand tussen de scharnieren van het toilet
  • De manier waarop de toiletbril bevestigd moet worden

Merk en/of serie van je toilet

Weet jij welk merk toilet je in je badkamer of toiletruimte hebt hangen? Vaak vind je het merk aan de bovenzijde van je toilet tussen de bevestigingspunten. Staat hier geen merk? Dan kan je het wellicht nog terugvinden op je aankoopbewijs of factuur. Wanneer je het merk van je toilet weet kun je gerichter zoeken naar de juiste wc bril. Andere merken vallen namelijk af omdat een toiletzitting merk gebonden is.

De vorm van je toilet

Het is belangrijk om te kijken naar de vorm van je toilet. De vorm van de toiletzitting moet namelijk aansluiten bij de vorm van je toilet. Anders heb je kans dat de toiletzitting niet goed past en uiteindelijk breekt doordat de zitting niet op de juiste manier op de toiletpot rust. Bij de afmetingen van de toiletzitting kun je de buitenste formaten vinden als deze maten overeenkomen met de buitenste afmetingen van jouw toilet is de kans groot dat ze dezelfde vorm hebben.

De vorm van jouw toilet

De breedte, diepte en hartafstand tussen de scharnieren

De maten van je toilet

Om zeker te weten dat je nieuwe toiletbril niet groter is dan de toiletpot, is het belangrijk om te weten wat de breedte en diepte van je toilet is. Met diepte wordt de afstand bedoeld van de achterkant van je toilet tot de voorzijde van het toilet. Daarnaast is de hartafstand tussen de scharnieren (bevestigingspunten) bepalend voor een goed passende wc bril. De afbeelding hiernaast geeft visueel weer welke afstanden gemeten dienen te worden. Wanneer je de maten van je toilet weet kun je bij de toiletzitting kijken of deze overeenkomen, zo kan je bekijken of het gaat passen. Het laatste wat je nu nog moet checken is de manier van bevestigen van de toiletbril op jouw toilet.

  1. Hartafstand scharniergaten (mm)
  2. Breedte van het toilet (mm)
  3. Afstand tot voorkant toilet (mm)

De bevestiging van de toiletbril

Wanneer je naar je huidige toilet kijkt kan je zien hoe de toiletbril die je moet hebben bevestigd dient te worden. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

  • De toiletzitting dient aan bovenzijde bevestigd te worden
  • De toiletzitting dient aan onderkant van toiletpot bevestigd te worden (standaard)

De manier van bevestigen van je toiletzitting op je toilet is belangrijk om te weten omdat er zo al een heel aantal toiletzittingen af zullen vallen. Door te kijken welke bevestiging jouw toiletbril moet hebben, weet je zeker dat de zitting op de juiste manier geïnstalleerd kan worden.

Montage toiletbril bovenkant Montage toiletbril onderkant

Universele toiletbrillen

Bij Saniweb hebben we ook een aantal universele toiletbrillen. Bij deze toiletbrillen zijn de bevestigingspunten te verstellen. Let op: een universele toiletzitting betekent niet dat het altijd past! De vorm van de toiletbril moet namelijk wel hetzelfde zijn als de vorm die je toiletpot heeft.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste toiletzitting voor jouw toilet?

Een mooie zwarte wc bril, een wc bril met softclose of een wc bril met dubbele zitting? Heb jij nog twijfels en toch wat extra hulp nodig bij het kiezen van de juiste wc bril voor jouw toilet? Middels dit formulier vul je eenvoudig bovenstaande gegevens in. Onze sanitairspecialisten zullen dan op zoek gaan naar de juiste zitting. Laat je gegevens achter en de specialisten zullen binnen één werkdag laten weten welke toiletbril geschikt is voor jouw toilet. Zo ben je verzekerd dat je in één keer de juiste zitting voor jouw toilet besteld.

Naar het formulier