Quooker aansluiten

Welke Quooker wil je aansluiten?

Het merk Quooker biedt diverse kranen die van elkaar verschillen op het gebied van functies en design. Met de Quooker Nordic serie maak je, naast een keukenmengkraan, gebruik van een losse kokend water kraan. De Quooker Fusion serie bevat een kokend water kraan en mengkraan in één. De Quooker Flex serie is, net als de Nordic serie, een combinatie van een kokend water kraan en mengkraan en beschikt daarnaast over een flexibele uittrek slang. De Quooker Cube serie biedt naast koud-, warm- en kokend water ook bruisend en gefilterd water. Door de verschillen in functionaliteit vergen deze verschillende series een andere manier van installatie. Zo heb je bij de Nordic serie door de twee losse kranen dus ook twee kraangaten op het aanrecht nodig en dien je de kranen apart aan te sluiten.

Wat heb je nodig bij de installatie?

Onze Quookers worden altijd geleverd met aansluitset, inclusief de benodigde inlaatcombinatie en reduceerventiel. Het enige wat je nodig hebt voor het installeren van een Quooker zijn de aansluitmogelijkheden op de waterleiding en het lichtnet. Bij het installeren van de Quooker dien je er rekening mee te houden dat het stopcontact en de inlaatcombinatie goed bereikbaar zijn voor service en onderhoud. De Quooker mag niet aangesloten worden op een waterontharder met een pH-verlagende werking of een omgekeerde osmose installatie.

Stappenplan Quooker aansluiten

Ga je de Quooker zelf aansluiten? Volg dan onderstaand stappenplan om er zeker van te zijn dat de installatie op de juiste manier wordt uitgevoerd. De afbeeldingen hieronder schetsen 2 situaties. De linker afbeelding gaat over het installeren van 1 kraan. De rechter afbeeldingen over het installeren van 2 kraangaten, dit is nodig voor de Quooker Nordic.

Quooker 1 kraangat
Quooker 2 kraangaten

Stap 1. Gat boren (A):

De eerste stap bij het installeren van de Quooker is het boren van een kraangat met de juiste omvang. In het geval van een Quooker Nordic kraan dien je twee kraangaten te boren. Ga je jouw huidige mengkraan vervangen door een Quooker Fusion, Flex of Cube kraan? Dan is het uiteraard niet nodig om een nieuw kraangat te boren. In dit geval kan stap 1 overgeslagen worden.

Stap 2. Reservoir op de waterleiding aansluiten (B):

Sluit de warm-, koud- en meng waterslang aan op de kraan. Draai deze aan met steeksleutel 10 en 14. Druk vervolgens de kraan pijpjes bij elkaar en steek ze door het kraangat, waarbij je rekening houdt met een minimale afstand van 40 cm onder het gat voor het koppelstuk van de uittrek slang. Schuif vervolgens de grondplaat en de aantrekmoer over de leidingen en draai deze handvast.

Stap 3. Kraan op het aanrecht monteren (C):

Vervolgens kun je de Quooker op het aanrecht monteren. Zet de kraan recht op het aanrechtblad met het logo naar voren. Draai de twee schroeven op de aantrekmoer vast met een kruiskopschroevendraaier. Druk tot slot de uittrek slang en meng waterslang in het koppelstuk.

Stap 4. Reservoir op de afvoer aansluiten (D):

De afvoer van de Quooker sluit je aan door een gat te boren in de afvoerleiding. Zet de nippel vast met pvc-lijm en maak hier de geribbelde afvoerslang aan vast. Deze geribbelde afvoerslang maak je vervolgens ook vast aan de inlaatcombinatie. Sluit daarna de twee slangen aan op het mengventiel. Plaats de fiberring op het Quooker reservoir en draai de kokend waterslang vast met sleutel 10 en 14.

Stap 5. Reservoir aansluiten (E):

Zet het reservoir op zijn plaats. Sluit de kraan en het reservoir aan door het de slangen aan te sluiten op het mengventiel. Voor elektrisch aansluiten steek je de plug in het daarvoor bestemde gat. Sluit het reservoir aan op een geaard stopcontact. Draai de kraan met kokend water knop open. Zet vervolgens de Quooker aan en je kunt gebruik maken van de kraan!

Video's Quooker aansluiten

Vind je het alsnog lastig om de Quooker aan te sluiten en wil je graag stap voor stap zien hoe je jouw Quooker moet aansluiten? Er zijn genoeg filmpjes die stapsgewijs uitleggen hoe je de Quooker moet koppelen. Bekijk bijvoorbeeld de volgende filmpjes om de Quooker Combi- en de Quooker Cube aan te sluiten.

Aansluitschema's en installatiehandleidingen

Quooker biedt per type kraan een uitgebreide Installatiehandleiding van de Quooker en een Quooker aansluitschema, waardoor het installeren van de Quooker stapsgewijs uitgevoerd kan worden. In deze handleidingen vind je plaatjes die de stappen beschrijven. Hierdoor wordt het aansluiten een stuk eenvoudiger.

Veelgestelde vragen

Hoe sluit je een Quooker aan op de warmwaterleiding?

Sluit de warm-, koud- en meng waterslang aan op de kraan. Vervolgens draai je deze aan met steeksleutel 10 en 14. Druk daarna de kraan pijpjes bij elkaar en steek ze door het kraangat, waarbij je rekening houdt met een minimale afstand van 40 cm onder het gat voor het koppelstuk van de uittrek slang. Schuif vervolgens de grondplaat en de aantrekmoer over de leidingen en draai deze handvast. Voor meer informatie verwijs ik je door naar de installatiehandleiding van Quooker voor het aansluiten van de Quooker op de warmwaterleiding.

Welke Quooker kun je aansluiten op koud water?

De Quooker Combi is geschikt om aan te sluiten op een koud water toevoer.

Hoe moet je het mengventiel van een Quooker aansluiten?

Sluit de warmwaterslang van de Fusion of de mengkraan aan op het mengventiel met het slangzeefje. Draai vervolgens aan de knop op het mengventiel om de gewenste temperatuur in te stellen. Het water zet vervolgens uit doordat het opwarmt.

Quooker laten aansluiten door een specialist?

Wil je er zeker van zijn dat de Quooker op de juiste manier wordt geïnstalleerd? Vraag dan een specialist om hulp. Bij Saniweb regelen wij de installatie graag voor je. Hierdoor ben je verzekerd dat de kraan op de juiste manier wordt aangesloten en je geen last hebt van eventuele lekkages. Vraag om de mogelijkheden via ons contactformulier, telefonisch (0416 - 675 462) of via de online chat.