Advies over douchevloeren en -bakken

Een passende douchebak of -vloer is onmisbaar in iedere douche. Het water moet natuurlijk goed afgevoerd worden zodat je vloer niet iedere keer blank staat nadat je gedoucht hebt. Tijdens je zoektocht naar een nieuwe douchebak of -vloer zul je merken dat er enorm veel mogelijk is. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

1. Douchebak of douchevloer?

Het verschil tussen een douchebak of een douchevloer zit in de hoogte van de rand. Bij een douchevloer is deze gelijk aan de badkamervloer terwijl de rand van een douchebak een stukje hoger ligt dan de badkamervloer. Hierdoor ziet een douchevloer er veel strakker uit dan een douchebak. Ook is een douchevloer voor mensen die slecht ter been zijn praktischer omdat ze nergens meer op hoeven te stappen. Vind je het belangrijk dat de vloer snel en gemakkelijk gemonteerd kan worden? Kies dan voor een douchebak. Bij een douchebak is de afvoer en sifon in de bak zelf verborgen wat het montagewerk aanzienlijk vereenvoudigt. Bij een douchevloer moet de sifon en afvoer in de vloer zelf gemonteerd worden, wat het montagewerk lastiger maakt.

2. Welk formaat kies je?

Tegenwoordig is ruim douchen de trend. Maar niet iedere badkamer biedt daarvoor de ruimte. Daarom zijn er douchebakken en -vloeren in allerlei maten. Let wel goed op dat de douchewand goed op een douchebak past. Zo geldt dat een douchebak iets groter moet zijn dan de douchewand die erop wordt geplaatst. Op deze manier kan er geen water tussen de wand en de bak komen.

3. Welk materiaal kies je?

Douchebakken en -vloeren zijn er in diverse materialen. De meest voorkomende materialen zien hierbij acryl, keramiek en quaryl. Om je een goede keuze te laten maken, zetten wij de voor- en nadelen van deze meest gekozen materialen voor je op een rijtje.

Acryl

 • Goedkoop
 • Isolerend
 • Stroef
 • Krasgevoelig
 • Kan dof worden

Keramiek

 • Bijzonder krasbestendig
 • Sterk isolerend
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Stroef

Quaryl

 • Stootvast
 • Krasbestendig
 • Kleurvast
 • Stroef
 • Poriënvrij
 • Langdurig glanzend
 • Duurder dan acryl

4. Welke vorm kies je?

Al is je badkamer nog zo klein of afwijkend van vorm, voor iedere ruimte is er een passende douchevloer of -bak te vinden. Om je een idee te geven van de mogelijkheden, hebben wij de drie meest gekozen opties op een rijtje gezet:

Douchebak vierkant

Rechthoekig of vierkant

Douchebak kwartrond

Kwartrond

Douchebak vijfhoek

Vijfhoekig

5. Extra opties

Bij de aanschaf van een douchevloer of -bak is het slim om te overwegen of je graag een douchevloer of -bak wilt met een antislip- en/of vuilafstotende laag. Een antisliplaag kan ongelukken en valpartijen voorkomen. Deze extra laag zorgt ervoor dat de douchebak of -vloer extra stroef is zodat je niet kan uitglijden. Een vuilafstotende laag biedt bovendien extra schoonmaakgemak. Deze laag zorgt er namelijk voor dat vuil en kalk zich minder snel hechten aan het oppervlak. Hierdoor maak je de douchevloer of -bak sneller helemaal schoon.

Alle douchebakken of -vloeren met antislip

6. Is een tegelvloer iets voor jou?

Wil je dat de badkamer één strak geheel wordt? Overweeg dan ook een tegelvloer die zowel in als buiten de douche wordt geplaatst. Dit is vooral mooi wanneer je een inloopdouche hebt. Let wel op dat een douchevloer of -bak hygiënischer is dan een tegelvloer. Tegelvoegen zijn namelijk bij uitstek de plaatsen waar bacteriën zich ophopen. Ook is een tegelvloer moeilijker te reinigen door de voegen.

Alle tegels

Wil je dat de badkamer één strak geheel wordt? Overweeg dan ook een tegelvloer die zowel in als buiten de douche wordt geplaatst. Dit is vooral mooi wanneer je een inloopdouche hebt. Let wel op dat een douchevloer of -bak hygiënischer is dan een tegelvloer. Tegelvoegen zijn namelijk bij uitstek de plaatsen waar bacteriën zich ophopen. Ook is een tegelvloer moeilijker te reinigen door de voegen.

7. Extra informatie nodig?

Weet je niet goed welk formaat je moet kiezen? Of twijfel je over verschillende materialen of vormen? Begrijpelijk. We helpen je hier graag verder bij. Bel gerust met één van onze specialisten: 0416 - 675 462. Ze voorzien je geheel vrijblijvend van deskundig advies.

Neem contact met ons op