Onderzoek: meer vouwers dan proppers in Nederland

Vouw jij je wc-papier tijdens een toiletbezoek of ben jij een propper? 79% van de Nederlanders vouwt zijn of haar toiletpapier voor het afvegen van de billen, slechts 18% ‘propt’. Saniweb heeft in samenwerking met Markteffect onderzoek gedaan naar het gedrag van Nederlanders op de wc. Hiervoor werden ruim 1.500 respondenten ondervraagd.

Onderzoek vouwers of proppers

Ben ik een propper of vouwer?

Proppers rollen hun wc-papier af, waarna ze hier een ware prop van maken om hem vervolgens te gebruiken. Vouwers doen het netter en vouwen hun wc-papier netjes op. Bijna acht op de tien Nederlanders zegt zijn of haar wc-papier te vouwen. Maar wat beter is? Daar doen wij natuurlijk geen uitspraken over, het is net wat voor jou beter werkt natuurlijk.

Snelle of langzame toiletganger

Ben jij iemand die minutenlang op de wc zit of ben je meer van het snelle werk? Uit het onderzoek komt naar voren wat de meeste Nederlanders doen. De meeste mensen zitten drie tot tien minuten op het toilet. 26% zit tussen de zes en tien minuten op de wc.

Tijd op het toilet

Toiletgewoontes

Uit het onderzoek komen ook andere toiletgewoontes aan het licht:

  • 43% gebruikt zijn of haar telefoon tijdens ‘de grote boodschap’
  • 79% wast de handen na een toiletbezoek met zeep
  • 47% gebruikt toiletverfrisser als hij/zij naar het toilet is geweest voor een grote boodschap

Bril omhoog laten staan

De deksel doen de mannen (als het goed is) omhoog, maar doen ze deze ook weer beneden? Bijna vier op de tien Nederlanders (37%) doet de toiletbril en deksel omlaag na het toiletbezoek. Eén op de tien respondenten geeft aan de toiletbril omhoog te laten staan nadat zij hebben doorgetrokken. Het overige gedeelte doet de wc-bril omlaag en de deksel omhoog.

Hoe hangt jouw toiletrol?

De toiletrol kan op twee manieren in de toiletrolhouder worden gehangen: met de kant die je afscheurt naar de muur toe of van de muur af. 81% van de Nederlanders geeft aan dat het laatste de juiste manier is.

Toiletrol wijze van hangen

Wat jouw toiletgewoonte ook is, een comfortabele inrichting is altijd belangrijk! Denk hierbij na dat je de juiste toilet accessoires kiest en waar je deze plaatst. Je kunt bijvoorbeeld een toiletborstel aan de muur hangen, zodat je deze niet kan omstoten. Of kies voor een fonteinmeubel waarin je een extra voorraad toiletrollen kan opbergen.

Het onderzoek is door Markteffect uitgevoerd onder ruim 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De data is verzameld op basis van online veldwerk in opdracht van Saniweb.