Zilvervisjes: de huisgenoten die je liever niet in je badkamer hebt

Zilvervisjes. Ze kunnen zo ineens in jouw badkamer tevoorschijn komen. Het lijkt misschien alsof je jouw badkamer niet goed schoon hebt gehouden, maar hier heeft het (gelukkig) niks mee te maken. Zilvervisjes komen namelijk af op vocht en zijn om deze reden gek op badkamers!


zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine beestjes van tussen de tien tot twaalf millimeter. Door hun wiebelende beweging en hun huid die lijkt op schubben, worden de beestjes 'visjes' genoemd. Daarnaast zijn ze te herkennen aan de voelsprieten zowel voor- als achterop.

Zilvervisjes maken opmars in Nederland

Het aantal zoekopdrachten naar het bestrijden van de kleine beestjes pieken in de zomermaanden. Ook ligt het aantal zoekopdrachten in de herfst- en wintermaanden hoger dan vorig jaar. Zo werd er in december ruim 35.000 keer gezocht. Een stijging van 22% in vergelijking met vorig jaar.


Zoekopdrachten zilvervisjes

Het hele jaar door

Nederlanders denken dat zilvervisjes vooral in de herfst en winter in huis komen. Dit is alleen niet waar, zegt Han Schorfhaar van Ongediertebestrijding Schorfhaar. “Het zit bij de mensen vaak tussen de oren. In de zomer worden er minder meldingen gemaakt, omdat we dan minder binnen zijn. In de herfst komen mensen weer binnen en zien ze ineens beestjes door het huis lopen.”

Help, ik heb zilvervisjes!

Mocht je last hebben van zilvervisjes, raak dan niet in paniek. De beestjes zijn niet gevaarlijk en schadelijk. Om te voorkomen dat de hoeveelheid zilvervisjes niet groter wordt of dat de zilvervisjes steeds terugkomen, moeten alle aanwezige zilvervisjes weggehaald worden. Zilvervisjes leggen namelijk tot wel twintig eitjes per dag, dus ook als je denkt dat je er vanaf bent, kunnen de beestjes snel weer terugkeren. Wat kun je zelf doen als je last hebt van zilvervisjes?

  • Plaats een zilvervisjesval, zoals lokdozen of lijmvallen
  • Ga voor een chemische bestrijding
  • Maak een afspraak met een bestrijder
  • Het belangrijkste: blijf goed isoleren en doorluchten om jouw huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor zilvervisjes

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer jij van alle zilvervisjes af bent in jouw badkamer, is het belangrijk dat deze niet terug komen. Ook als je geen last hebt van zilvervisjes is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zilvervisjes niet in jouw badkamer willen komen. Zilvervisjes houden van vochtige en warme ruimtes en verstoppen zich vaak overdag. Alleen schoonmaken is dus niet voldoende. Je kunt een aantal dingen doen om de kans op zilvervisjes zo klein mogelijk te houden:

  • Zorg voor een goede ventilatie in jouw badkamer om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Dit kan je doen door een mechanische ventilatie aan te schaffen of door regelmatig het raam open te zetten.
  • Ook vochtvreters kunnen bijdragen aan het verminderen van de luchtvochtigheid. Vochtvreters zorgen er namelijk voor dat de ruimte droger wordt.
  • Zilvervisjes verstoppen zich vaak tussen plinten en isolatie. Zorg daarom voor een goede afdichting door alle plinten goed aan te laten sluiten op de muur en alle kieren goed af te kitten.