Advies over PVC vloeren

PVC vloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kenmerken zich door een zeer natuurlijke, matte houtlook. Hierdoor zijn PVC tegels een goed alternatief voor een echt houten vloer. Het materiaal heeft allerlei praktische voordelen ten opzichte van zowel hout als laminaat. Ben je benieuwd naar de voordelen en de uiteenlopende mogelijkheden van PVC vloeren? Wil je daarnaast weten welke ondergrond het meest geschikt is en hoe je de vloer goed onderhoudt? Saniweb geeft je uitgebreid advies!

Alle PVC vloeren

Waarom kiezen voor PVC?

Wie op zoek is naar een sterke, duurzame en onderhoudsvriendelijke houtlook vloer, doet er goed aan te kiezen voor PVC. Het materiaal heeft een zeer natuurgetrouwe houtbenadering, waardoor het nauwelijks van echt hout te onderscheiden is. Daarbij geniet je van vele praktische voordelen die een echt houten vloer niet heeft, zoals de onderhoudsvriendelijkheid en het sterke, slijtvaste oppervlak. Tegelijkertijd voelt de vloer warm, behaaglijk en relatief zacht aan. Dat maakt een PVC vloer uitermate geschikt voor jonge gezinnen. Kinderen kunnen lekker op de vloer spelen, terwijl ouders de vloer in een handomdraai schoonmaken. Een voordeel van PVC ten opzichte van laminaat is de aangename geluidsreducering. Laminaat maakt geluid wanneer je eroverheen loopt, terwijl een PVC vloer het geluid in de ruimte juist dempt. Daarbij is een PVC vloer ook geschikt om te combineren met vloerverwarming. Dankzij het relatief dunne materiaal kan de warmte heel goed doorkomen. Een ander groot voordeel van PVC vloeren is dat deze geschikt zijn voor vochtige ruimtes. Een PVC vloer kun je dus ook in je badkamer of toilet leggen.

Mogelijkheden en geschikte ondergronden PVC vloeren

Er zijn drie verschillende soorten PVC vloeren. Zo kun je kiezen voor een klik PVC vloer, plak PVC vloer of een plak PVC vloer met visgraat motief. Qua uitstraling zijn er geen verschillen tussen het klik- en lijmsysteem. Wel zijn er verschillende ondergronden geschikt voor de PVC vloeren, afhankelijk van het legsysteem. Hieronder worden per PVC vloer de verschillen, voordelen en ondergronden nader toegelicht.


  • Klik PVC
    Allereerst kun je kiezen voor een kliksysteem, het kliksysteem heeft als voordeel dat je het gemakkelijk zelf installeert en ook weer vervangt. Je klikt de verschillende delen in elkaar, de vloer ligt daardoor 'los' op de ondergrond. Je hoeft deze vloer dus niet op de ondergrond vast te lijmen. Een vlakke ondergrond is van belang, maar er mogen ook minimale oneffenheden zijn dankzij de IXPE onderlaag. Deze onderlaag vangt namelijk deze minimale oneffenheden op. Het grootste voordeel van een PVC klikvloer is dat deze te leggen is op houten ondervloeren, een cement dekvloer of plavuizen.

  • Plak PVC
    Deze gelijmde variant is geschikt voor zowel de standaard tegels als een PVC vloer in visgraat patroon. Wanneer je de platen lijmt op de vloer heb je geen ondervloer nodig. Hierdoor wordt de warmte van een eventuele vloerverwarming beter door gelaten. Zo geniet je van een optimale warmteregulatie. Daarentegen geldt wel dat de plak PVC vloer een volledig geëgaliseerde ondergrond moet hebben. Wanneer de ondergrond niet geheel egaal is kan je oneffenheden terugzien nadat de PVC vloer gelegd is. Een ruwe cementvloer bijvoorbeeld, zoals veel voorkomt in nieuwbouwhuizen, moet 100% egaal gemaakt worden voordat een PVC plakvloer gelegd kan worden. Dit brengt extra kosten met zich mee.

  • Plak PVC visgraat
    Het visgraat motief dat je steeds vaker terugziet in vloeren is erg populair en trendy. Voor de PVC vloeren met visgraat motief gelden dezelfde eigenschappen als de plak PVC variant. Bij deze PVC plakvloer is het ook erg belangrijk dat de vloer 100% geëgaliseerd is. Door het leggen van een vloer met visgraat motief zorg je voor een unieke uitstraling van de ruimte en geef je een speelse twist aan je interieur.

PVC vloeren zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. In het assortiment bij Saniweb kom je veelal houtlook platen tegen voor een tijdloze uitstraling in iedere ruimte: van de keuken en woonkamer tot de badkamer en toiletruimte. Daarnaast vind je ook PVC vloeren met betonlook voor in een industrieel of modern interieur.


Hoe onderhoud je een PVC vloer?

Net als iedere andere vloer vereist ook een PVC vloer onderhoud. Het onderhoud van dit kunststof materiaal is echter minimaal in vergelijking met een echt houten vloer. Je hoeft een PVC vloer niet te schuren, lakken of in de olie en/of wax te zetten. Regelmatig dweilen met water volstaat. Je hoeft ook niet snel bang te zijn voor blijvende vlekken of verkleuringen. Zolang je het oppervlak regelmatig schoonmaakt, beleef je jarenlang plezier aan deze sterke en duurzame vloer.


Wij helpen je graag!

Ben je op zoek naar een PVC vloer en heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust telefonisch contact op met onze specialisten via 0416 – 675 462. Wanneer je op onze website een PVC vloer hebt gezien maar je nog niet helemaal zeker bent van je keuze, kun je ook gebruik maken van onze unieke sample service. Je kunt via het aanvraagformulier een vloer sample van Zign Exclusive aanvragen en de vloer thuis in het echt bekijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Sample aanvragen