De mogelijkheden van tegels op een rijtje

Tegels zijn er in alle soorten en maten zodat er voor iedere ruimte een geschikt model gevonden kan worden. Maar welk formaat past nu het beste bij de ruimte? En waar moet je opletten wanneer je online een tegel gaat uitzoeken? Wij helpen je graag door je meer te vertellen over de verschillende mogelijkheden.

1. Naar welk type tegel ben je op zoek?

Er zijn diverse soorten tegels verkrijgbaar. Van vloertegels en wandtegels tot mozaïek en stroken: alles is mogelijk. Weet je niet goed welk soort tegel je moet kiezen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

2. Welk formaat past het beste in je badkamer?

Formaat tegels

Van grote rechthoekige tegels tot kleine mozaiek steentjes: qua formaat kun je alle kanten op wanneer je een tegel gaat uitzoeken. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, maak je hiertussen een keuze. Wel is het slim om grote tegels te kiezen wanneer je een kleine ruimte hebt. Hierdoor oogt de ruimte groter. Een mozaïek wand kan daarentegen weer mooi staan in een grote ruimte. Grote tegel oppervlakken kunnen hiermee onderbroken worden.

3. Welke kleur vind je mooi?

Kleuren tegels

Waar vroeger de badkamers nog helemaal wit waren, zie je nu steeds meer kleuren terug in de badkamer. Van neutrale, natuurlijke kleuren tot felle kleuren: alles is mogelijk. Wel raden wij je aan om voor een neutrale, lichte kleur te kiezen wanneer je een kleine badkamer hebt, zoals witte of blauwe tegels. Hierdoor oogt je badkamer groter en rustiger. Een mooie, donkere wand kan weer prachtig staan in een grotere ruimte, zoals zwarte of groene tegels. Wil je een exclusieve badkamer? Accentueer dan bepaalde onderdelen van de badkamer door middel van een contrastkleur of betegel een nis met mozaïektegels. Of kies voor gouden tegels om een exclusieve uitstraling te krijgen.

4. De gemêleerdheid van tegels

Een tegel kan verschillen als het gaat om de gemêleerdheid. De ene tegel is bijvoorbeeld helemaal effen terwijl de andere tegel verschillende tinten heeft en dus gemêleerd is. Hierin zijn verschillende gradaties mogelijk die aangegeven worden met V0 tot V5. Dit zijn:

V0

Dit betreft een effen tegel

V1

Dit betreft een tegel die licht gemêleerd is in kleur en/of patroon

V2

Dit betreft een tegel die gemêleerd is in kleur en/of patroon

V3

Dit betreft een tegel die gemiddeld gemêleerd is in kleur en/of patroon

V4

Dit betreft een tegel die zwaar gemêleerd is in kleur en/of patroon

V5

Dit betreft een tegel die hevig gemêleerd is in kleur en/of patroon

5. Verschillende tegelafwerkingen: van mat tot glanzend

Elke tegel is op een bepaalde manier afgewerkt. Dit kan op verschillende manieren:

  • Lappato: een afwerking in lappato betekent dat het tegeloppervlak dusdanig is bewerkt waardoor de tegel een lichte glans krijgt.
  • Naturale: een afwerking in naturale betekent dat de tegel er natuurlijk ongepolijst uitziet. De toplaag van de tegel is onbewerkt waardoor de tegel een ruw of mat oppervlak heeft. Er is dus geen duidelijke glans aanwezig.
  • Levigato: wanneer een tegel met levigato is afgewerkt, is er een overduidelijk glanzend oppervlak aanwezig. Deze afwerking wordt niet geadviseerd als badkamervloer vanwege het gladde karakter, tenzij er door de fabrikant een stroeve laag op aan te brengen is.
  • Antislip: een afwerking in antislip betekent dat de tegel een stroef oppervlak heeft. Hierdoor glijdt je minder snel uit.
  • Mat: een afwerking bij tegels in mat betekent dat de tegel een matte print of glazuurlaag heeft. De tegel heeft hierdoor een rustige en moderne uitstraling.
  • Glans: een afwerking bij tegels in glans betekent dat de tegel een hoogglans print of glazuurlaag heeft. Glanzende tegels hebben vaak een luxe uitstraling.
  • Zijdeglans: een afwerking bij tegels in zijdeglans betekent dat de tegel simpelweg tussen een mat en een hoogglans inzit. Er is dus een lichte glans zichtbaar.

6. Voor welke randafwerking kies je?

Ook de randen van een tegel kunnen op verschillende manieren afgewerkt zijn. Beiden randafwerkingen kunnen bij zowel wand- als bij vloertegels voorkomen:

Anticato afwerking tegels

Anticato

De bewerking anticato betekent dat de tegel getrommeld is. De randen van de tegel zien er hierdoor wat ongelijk uit. Hierdoor krijgen de tegels een authentieke en natuurlijke uitstraling.

Rettificato afwerking tegels

Rettificato

De bewerking rettificato betekent dat de tegel gezaagd is en dus rechte zijkanten heeft. Er zit dus bijna geen maatverschil in de tegels waardoor er zeer smalle voegen toegepast kunnen worden, tot een minimum van 2 mm.

8. Hoeveel tegels heb je nodig?

Hoeveel tegels heb je nodig

Heb je een mooie tegel gevonden en wil je deze online bestellen? Gebruik dan onze handige tegelcalculator die je terugvindt op iedere tegelpagina. Voor deze calculator hoef je alleen zelf het oppervlak in m² te berekenen. Vul daarnaast in met hoeveel snijverlies je rekening wilt houden. De hoeveelheid snijverlies hangt af van het formaat tegels en de manier van plaatsen. Zo kan voor een 30x30cm tegel 5% snijverlies al voldoende zijn, terwijl voor een 60x60cm tegel 10% handiger is. Nadat je het percentage snijverlies hebt aangegeven, zie je hoeveel dozen tegels je nodig hebt. En als je wilt, kun je dit aantal nog naar beneden of boven aanpassen.

9. Niets vergeten?

Tegels

Tegels blijven natuurlijk niet vanzelf aan de muur of grond plakken. Hiervoor heb je onder andere voldoende tegellijm en tegelvoeg nodig. Hoeveel tegellijm je nodig hebt, is afhankelijk van het aantal m². De hoeveelheid tegelvoeg is daarnaast nog afhankelijk van de tegeldikte, de tegelmaat en de voegbreedte. Tip: koop liever teveel dan te weinig zodat de werkzaamheden niet stagneren wanneer je aan het betegelen bent.

Tegellijm en -voeg

Heb je nog vragen?

Twijfel je ergens over of wil je graag meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact op met onze specialisten via 0416 - 791 005. Zij voorzien je graag van vrijblijvend advies.

Benieuwd naar de kosten? Via onze webshop kun je een super scherpe tegelofferte aanvragen. Wij leveren alle merken tegels tegen de scherpste prijs!